Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

Πώς έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση την καθημερινότητα μας...

Είναι γνωστό ότι η οικονομική κρίση μας έχει επηρεάσει όλους। Άλλους άμεσα (ακρίβεια, περικοπές, μείωση μισθών, απολύσεις) και άλλους άμεσα (κόβεται πλέον το μεγάλο χαρτζιλίκι από τους γονείς και έχουμε να τα βγάλουμε πέρα με πολύ λίγα χρήματα). Στην ουσία όμως τι είναι αυτό που έχουμε κάνει για να κρατήσουμε τα ευρώ λίιιιγο παραπάνω στην τσέπη μας;Περιορισμός Εξόδων. Τα ψώνια στα μαγαζιά περιορίζονται σε «βόλτα» στα μαγαζιά. Το γεμάτο καρότσι του σουπερμάρκετ περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα τα οποία απλά γεμίζουν το καλάθι της νοικοκυράς. Έχουμε ξεχάσει πολυτέλειες και αγοράζουμε μόνο τα απολύτως απαραίτητα μόνο όταν ανάγκη να το κάνουμε.

Την είδαμε οικολογικά. Χρησιμοποιούμε λεωφορείο, ποδήλατο, τα πόδια μας. Οτιδήποτε μας κάνει να γλυτώσουμε βενζίνη. Ανάβουμε το τζάκι, χαμηλώνουμε το καλοριφέρ και ντυνόμαστε με πουλόβερ, ζακέτες και ότι πιο χοντρό κυκλοφορεί στην ντουλάπα μας.

Μένουμε σπίτι. «-Κινηματογράφος;» «-Καλύτερα ταινία σπίτι…». «-Καφετέρια;» «- Δεν έρχεσαι σπίτι που τα λέμε καλύτερα;» «-Μπαράκι ή κλαμπάκι;» «-Θα τα πούμε στο chat το βράδυ.» Βγαίνουμε πλέον μόνο ΣΚ. Το «ένα ποτό» είναι όντως ΕΝΑ ΠΟΤΟ και έχει μπει τελεία στα κεράσματα. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι έχει παρατηρηθεί αύξηση των ενοικιαζόμενων ταινιών.

Κοντά είναι καλύτερα. Ταξίδια, ξενοδοχεία, ταβέρνες, εστιατόρια έχουν περιοριστεί γεωγραφικά. Προτιμάμε κοντινά μέρη, αυθημερόν αποδράσεις και έχουμε θυμηθεί φίλους και συγγενείς που μπορεί να μας φιλοξενήσουν.

Κομμένα πια τα… πάντα. Τσιγάρα, περιοδικά, εφημερίδες και οι συχνές επισκέψεις στον ψιλικατζή έχουν περιοριστεί. Τα Delivery σε παρακμή και οι οικογενειακή ζωή στα καλύτερα της (ή στα χειρότερα της, αναλόγως τις σχέσεις).

Τι είναι αυτό που έχετε κόψει, ελαττώσει, περιορίσει ή αλλάξει; Σκεφτείτε μόνο ότι δεν είστε μόνοι…. Όλοι πληρώνουμε τις συνέπειες…

Δεν υπάρχουν σχόλια: