Παρασκευή, 29 Απριλίου 2011

Κάρλα : Στο Υπουργείο τα μέτρα αντιμετώπισης της ρύπανσης


Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα αποσταλεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος το πλαίσιο με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης στη λίμνη Κάρλα, όπως κατατέθηκαν στη σύσκεψη των αρμόδιων τοπικών φορέων η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου στο Βελεστίνο.


Η Δημοτική Αρχή Ρήγα Φεραίου αντέδρασε άμεσα μετά την ανάδειξη του μεγάλου ζητήματος της ρύπανσης στη λίμνη και διοργάνωσε τη σύσκεψη η οποία στόχο είχε την καταγραφή των πηγών ρύπανσης αλλά και κυρίως την κατάθεση προτάσεων, ώστε να ενεργήσει άμεσα το Υπουργείο.


Στη σύσκεψη η οποία είχε πολλά χρόνια να γίνει στην ευρύτερη αυτή περιοχή για το συγκεκριμένο θέμα, έδωσαν το «παρών» όλοι οι αρμόδιοι φορείς του νομού και της περιφέρειας, ενώ παρευρέθηκε και η ειδική γραμματέας της υπηρεσίας επιθεωρητών του υπουργείου περιβάλλοντος κ. Μαργαρίτα Καραβασίλη, ένδειξη ότι υπήρξε καθολική ανταπόκριση σε αυτή την πρωτοβουλία που αναλάβαμε.
Μάλιστα, παρόλο που είχαν σταλεί συγκεκριμένες προσκλήσεις σε αρμόδιους φορείς καθώς είχε κλειστό χαρακτήρα, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος του ζητήματος, το «παρών» στη σύσκεψη έδωσαν πολλά περισσότερα άτομα.
Τα κύρια συμπεράσματα που εξήχθησαν είναι τα εξής:

1) Οι πηγές ρύπανσης της λίμνης είναι διάσπαρτες, ενώ θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ενιαίο πεδίο παρέμβασης η περιοχή Πηνειού-Κάρλας.
2) Οι αρμόδιοι φορείς είναι διαθέσιμοι να βοηθήσουν, ωστόσο σε ένα βαθμό αδυνατούν λόγω έλλειψης είτε αρμοδιοτήτων είτε υποδομών και προσωπικού.
3) Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ελλιπής συντονισμός μεταξύ των αρμόδιων φορέων για τη λήψη μέτρων.
Ως Δημοτική Αρχή κωδικοποιούμε τα μέτρα που κατέθεσαν οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη και άμεσα θα διαμορφώσουμε το τελικό κείμενο με το πλαίσιο των αιτημάτων το οποίο θα το αποστείλουμε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να ενεργήσει αντίστοιχα.

Δέσμευσή μας είναι ότι ανάλογες συσκέψεις θα πραγματοποιηθούν και στο άμεσο μέλλον. Πιστεύουμε ότι με τη σύσκεψη της περασμένης Τετάρτης ήδη έγινε το πρώτο βήμα, ώστε όλοι οι αρμόδιοι φορείς να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, να επισημάνουν τα ζητήματα και να ξεκινήσουμε την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη λίμνη συλλογικά και οργανωμένα.

Μόλις ολοκληρωθεί το πόρισμα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος για το μέγεθος της ρύπανσης στη λίμνη θα υπάρξει εκ νέου συνεργασία με την κ. Καραβασίλη, ενώ θα ζητηθεί και η συνδρομή του αρμόδιου γραμματέα διεύθυνσης υδάτων του υπουργείου περιβάλλοντος κ. Ανδρεαδάκη για την προώθηση των έργων που απαιτούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: