Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

Ανωνυμία στο Internet


Όπως όλοι γνωρίζουμε πλέον στο Internet πολλές από τις κινήσεις μας παρακολουθούνται είτε από τις διάφορες μηχανές αναζήτησης (όπως Google και Yahoo), είτε από τον πάροχο μας του Internet, είτε ακόμα και από διάφορους οργανισμούς όπως Microsoft,  κτλ.
 
Επιλογή browser
Μην χρησιμοποιείτε Google Chrome/Internet Explorer ή οποιονδήποτε άλλον browser κλειστού κώδικα. Αυτοί οι browser παρακολουθούν τις ιστοσελίδες που επισκέπτεστε. Χρησιμοποιήστε ανοιχτού λογισμικού browser όπως ο firefox και άλλους μικρότερους κάνοντας compile πάντα από το source code για να τους τρέξετε.

Επιλογή μηχανής αναζήτησης
Μην χρησιμοποιείτε σαν μηχανή αναζήτησης το Google, Yahoo ή το Microsoft Bing. Είναι προτιμώτερο για τις αναζητήσεις σας να προτιμήσετε κάποια μικρότερη μηχανή αναζήτησης που δεν θα ελέγχει το τι ψάχνεται και δεν θα κρατάει logs.

Επιλογή λειτουργικού συστήματος
Μην χρησιμοποιείτε τα Windows. Είναι κοινώς γνωστό ότι τα Windows επιτρέπουν την απομακρυσμένη πρόσβαση σε όσους ξέρουν πως να μπουν στο σύστημα μας αλλά και από την ίδια την Microsoft η οποία μπορεί να λάβει με πολλούς τρόπους πληροφορίες για το σύστημα μας και εμάς. Προτιμήστε κάποια Linux διανομή (distro) ή οποιαδήποτε άλλο λειτουργικό ανοιχτού κώδικα.

Μπλοκάρισμα της παρακολούθησης του  Google
Χρησιμοποιείστε το NoScript στο Firefox. Αυτό θα σας επιτρέψει να εμποδίσετε το Google από το να σας παρακολουθεί.

Εκτέλεση μόνο ανοικτού λογισμικού προγραμμάτων
Χρησιμοποιήστε πάντα ανοικτού λογισμικού προγράμματα για να μπορείτε να ελέγχεται τον πηγαίο κώδικα μόνοι σας.

Δημιουργία Mail Server
Μην χρησιμοποιείται email από μεγάλους παρόχους όπως gmail, hotmail, yahoo κτλ. Μπορείτε κάλλιστα να δημιουργήσετε τον δικό σας ιδιωτικό mail server για περισσότερη ιδιωτικότητα.

2 σχόλια:

yannidakis είπε...

το κείμενο θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο. Να μας συμβουλεύει ώστε να μη χρησιμοποιούμε το facebook ή άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να μην χρησιμοποιούμε web banking, να μην κάνουμε ηλεκτρονικές αγορές, να μην χρησιμοποιούμε wifi και τώρα που το σκέφτομαι, να μην μπαίνουμε καν στο διαδίκτυο! Για την ακρίβεια, θα εμπιστευόμουν περισσότερο τα περιστέρια, γιατί στα ΕΛΤΑ μπορεί η αλληλογραφία να παρακολουθείται :[

yannidakis είπε...

"καταχώρηση τσι μέρας" για την Τρίτη σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η καταχώρηση σου τούτη.
Καληνωρίσματα :[