Τρίτη, 3 Μαΐου 2011

Κατάληψη στο Πανεπιστήμιο


panepisthmioΣε κατάληψη κτιρίων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο (κτίριο Παπαστράτου) προχώρησαν από χθες τα μεσάνυχτα οι άνεργοι πλέον φύλακες που δεν επαναπροσλήφθηκαν από τον καινούργιο εργολάβο φύλαξης. Οι 11 άνεργοι φύλακες σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:

«Ως επαγγελματίες στο είδος μας στη φύλαξη εργασίας και ως Βολιώτες αγαπάμε τον τόπο μας και το πανεπιστήμιο. Επί πολλά έτη προσφέραμε υπηρεσίες φύλαξης στο κτίριο Παπαστράτου, προσπαθώντας πάντα για την σωστή λειτουργία της, αγνοώντας εργολάβους που αναλάμβαναν υπηρεσίες φύλαξης. Εμείς δουλεύαμε για όφελος του πανεπιστημίου. Ο καινούριος εργολάβος μας ενημέρωσε ότι το πανεπιστήμιο έπαψε την συνεργασία και ότι δικαιώθηκε σε ένα δικαστικό αγώνα, που είχαν προσφύγει ενάντια στο πανεπιστήμιο. Ως επαγγελματίες πιστεύαμε ότι η εταιρία σε συνεννόηση με το πανεπιστήμιο θα είχαν… προχωρήσει τουλάχιστον σε ένα δεκαήμερο εκπαίδευσης με συναδελφικό προσωπικό ασφαλείας, για να μπορέσουμε να παραδώσουμε το πανεπιστήμιο και να λειτουργήσει όπως επί σειρά ετών το λειτουργούσαμε εμείς, χωρίς κανένα πρόβλημα. Αγαπώντας τον κόπο μας για το πανεπιστήμιο, προχωρήσαμε στην κατάληψη, διότι πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη εταιρία που ήρθε και παρέλαβε το έργο φύλαξης, δεν έχει την εμπειρία και τις γνώσεις για την φύλαξη του πανεπιστημίου. Επίσης, δεν έδειξε η συγκεκριμένη εταιρία την ανάλογη προσοχή, ενώ της είχε δοθεί ο χρόνος εκπαίδευσης. Πιστεύουμε ότι η πρυτανεία θα καταγγείλει την σύμβαση με την συγκεκριμένη εταιρία προς όφελος του πανεπιστημίου.
-Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα εμείς οι φύλακες του πανεπιστημίου έχει τη ρίζα του στο θέμα ύπαρξης των εργολαβιών, όχι μόνο στις φυλάξεις των πανεπιστημίων αλλά και στην καθαριότητα και στη συντήρηση και την σίτιση.
-Τον ανταγωνισμό μεταξύ των εργολάβων την πληρώνουν πάντα οι εργαζόμενοι σε αυτούς. Αφού σε κάθε αλλαγή εργολάβων οι εργασιακοί όροι χειροτερεύουν. Μισθοί χαμηλότεροι, εξευτελιστικοί, κάτω από την συλλογική σύμβαση εργασίας, ώστε να αυξάνουν τα κέρδη τους οι εργολαβικές εταιρίες.
-Η λύση βρίσκεται στον συντονισμένο οργανωμένο αγώνα μαζί με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους του πανεπιστημίου. Ενάντια στις πολιτικές αυτές που φέρνουν εργολάβους μέσα στις σχολές.
-Σήμερα είμαστε εμείς, αύριο πάλι οι καθαρίστριες, μεθαύριο άλλοι φύλακες. Ζητάμε: Απομάκρυνση κάθε εργολάβου από τις σχολές, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: