Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2011

Γέμισαν οι παραλίες κατασκηνωτές


campingΑπό εκατοντάδες αντίσκηνα κατακλύζονται τη φετινή ειδικά τουριστική περίοδο κεντρικές παραλίες του Νοτίου και του Ανατολικού Πηλίου, όπως είναι τα Ποτιστικά, η Μελανή, το Καστρί, το Χορευτό και η ακτή των Αγίων Σαράντα.

Το ελεύθερο κάμπινγκ αποτελεί επιλογή φέτος πολλών κατασκηνωτών, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης και της γενικότερης ύφεσης. Μάλιστα στα Ποτιστικά το περασμένο Σαββατοκύριακο έγινε μαζικό ελεύθερο κάμπινγκ με πρόσκληση μέσω διαδικτύου.
Σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, η ελεύθερη κατασκήνωση σε παραλίες θεωρείται παράνομη και ελέγχεται από την Αστυνομία, με τους παραβάτες να κατηγορούνται για πλημμέλημα και να τους υποβάλεται μήνυση.
Στο μεταξύ, με έντονο προβληματισμό παρακολουθούν στη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου κεντρικές ακτές της ευρύτερης περιοχής, όπως είναι τα Ποτιστικά, η Μελανή, το Καστρί και άλλες, να κατακλύζονται από δεκάδες αντίσκηνα.
Το ελεύθερο κάμπινγκ είναι παράνομο, ωστόσο από πλευράς Δήμου δεν έχουν γίνει, προς το παρόν τουλάχιστον, ενέργειες για την απομάκρυνση των κατασκηνωτών, καθώς, όπως αρμοδίως υποστηρίζεται, η οικονομική κρίση οδηγεί αρκετό κόσμο στην επιλογή να απολαύσει τις διακοπές του με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
Παράλληλα, η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου προσανατολίζεται ήδη στην έγκριση και την εφαρμογή απόφασης, σχετικά με τον καθορισμό χώρου σε κάποια από τις παραλίες της, ο οποίος θα προσφέρεται για ελεύθερη κατασκήνωση.
Ωστόσο, από την πλευρά του Δήμου θεωρείται ανέφικτη, λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης και των περικοπών, η εγκατάσταση σε παραλίες με ελεύθερο κάμπινγκ των απαιτούμενων για την υγιεινή υποδομών, όπως είναι οι χημικές τουαλέτες. Εκτελείται, όμως, σε καθημερινή βάση το έργο καθαριότητας των ακτών και της αποκομιδής των απορριμμάτων.
«Σε αρκετές κεντρικές παραλίες στην ευρύτερη περιοχή μας» επισημαίνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Βαγ. Νασιόπουλος, «έχουν στηθεί δεκάδες αντίσκηνα, με το ελεύθερο κάμπινγκ να μας απασχολεί έντονα. Δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τον κόσμο, ο οποίος επιλέγει το ελεύθερο κάμπινγκ κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης. Είναι ένα ζήτημα, το οποίο πράγματι μας απασχολεί και είμαστε αποφασισμένοι, να λάβουμε κάποιες αποφάσεις. Προσανατολιζόμαστε ήδη στην απόφαση, να καθορίσουμε κάποιο χώρο σε μια από τις πολλές παραλίες της περιοχής μας, ο οποίος θα χρησιμοποιείται για ελεύθερο κάμπινγκ, χωρίς, βεβαίως να θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους επιχειρηματίες. Επίσης, αντιλαμβανόμαστε ότι στις παραλίες με ελεύθερο κάμπινγκ απαιτείται η εγκατάσταση ορισμένων υποδομών υγιεινής κυρίως. Ωστόσο, δεν υπάρχει περίπτωση, να εγκαταστήσουμε χημικές τουαλέτες, γιατί δεν μπορούμε να καλύψουμε το κόστος. Ο καθαρισμός, πάντως, των ακτών και η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνονται τακτικά, βάσει προγραμματισμού», σημειώνει ο κ. Νασιόπουλος.
[πηγή: Θεσσαλία]

Δεν υπάρχουν σχόλια: