Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2011

To ΙΚΑ πάει παραλία…


paraliaΣαρωτικούς ελέγχους προγραμματίζουν τις επόμενες μέρες και μέχρι τις 20 Αυγούστου πολυμελή κλιμάκια του ΙΚΑ σε παραθαλάσσιες περιοχές του Βόλου και του Πηλίου καθώς και στον ορεινό όγκο. Στόχος ο έλεγχος των επιχειρήσεων και η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

Τα στοιχεία του ΙΚΑ στο Βόλο έχουν καταδείξει ότι μία στις δύο επιχειρήσεις εισφοροδιαφεύγει, ενώ 4 στους 10 απασχολούμενους υπαλλήλους, ειδικά σε επιχειρήσεις εστίασης, επισιτισμού και στον τουριστικό κλάδο, εργάζονται ανασφάλιστοι. Όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, για τους ανασφάλιστους εργαζόμενους επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα, ενώ το ΙΚΑ αυτομάτως και αναλόγως με την χρονική περίοδο από την οποία εργάζεται ο υπάλληλος είναι υποχρεωμένο να ασφαλίσει τον ενδιαφερόμενο και ο εργοδότης σύμφωνα με το νόμο επιβαρύνεται και αναδρομικά με την πληρωμή αυτών των ενσήμων.
«Δεν θέλουμε να φέρουμε κανένα σε δύσκολη θέση, τονίζει ο κ. Κουτσούκος, πρόεδρος των εργαζομένων του συλλόγου ΙΚΑ, ούτε ασφαλώς να επιβάλλουμε χρηματικά πρόστιμα. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η απασχόληση ανασφάλιστων εργαζομένων είναι παράνομη και επιπλέον δημιουργεί και αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων.
Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα τους εκπροσώπους του ΙΚΑ είναι η έκταση της εισφοροδιαφυγής που καταγράφεται μέσα από τους συγκεκριμένους ελέγχους αλλά και οι τρόποι που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το όλο πρόβλημα και οι οποίοι «χωλαίνουν» στην έλλειψη προσωπικού.
Κάτω από διαφορετικές συνθήκες η συχνότητα αυτών των ελέγχων θα έπρεπε να είναι η μέγιστη, δυστυχώς όμως ελλείψει ελεγκτών υποχρεωτικά στις εξορμήσεις λαμβάνουν μέρος κάθε φορά σχεδόν οι περισσότεροι υπάλληλοι που συγκροτούν τα αντίστοιχα συνεργεία.
Στο Νομό Μαγνησίας με τους ελέγχους είναι επιφορτισμένοι 9 υπάλληλοι - ελεγκτές . Ο καθένας έχει την ευθύνη να ελέγξει περίπου 800 επιχειρήσεις.
«Αυτό είναι αδύνατο να γίνει» επεσήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο ΙΚΑ Δημ. Κουτσούκος. «Όσες υπεράνθρωπες προσπάθειες και να κάνουν οι συνάδελφοι είναι δύσκολο να αντεπεξέλθουν».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόστιμο για κάθε ανασφάλιστο υπάλληλο κυμαίνεται στα 500 ευρώ και βέβαια το ποσό αυξάνεται κάθε φορά ανάλογα με το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την ημέρα έναρξης εργασίας.
Η εισφοροδιαφυγή προέρχεται από τη μη καταβολή εισφορών για την ασφάλιση εργαζομένων είτε σε επιχειρήσεις είτε στις οικοδομές και έχει εξελιχθεί σε μία κινούμενη βόμβα που απειλεί να τινάξει το ΙΚΑ... στον αέρα σε μία περίοδο που ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας εκπέμπει SOS για τη ρευστότητά του.
Τα βεβαιωθέντα χρέη στη Μαγνησία, όπως έχει επισημανθεί πολλές φορές, έχουν φτάσει και ξεπερνούν τα 45 εκ. ευρώ. Πρόκειται για οφειλές προς το ΙΚΑ που βαραίνουν κοινές επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες οικοδομές καθώς και φυσικά πρόσωπα.
Από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ τοπικά εξυπηρετούνται περίπου 35.000 συνταξιούχοι στη Μαγνησία και απασχολούνται μόνο 144 υπάλληλοι, δηλαδή το 35% των θέσεων που προβλέπονται στο βασικό οργανόγραμμα λειτουργίας του IKA.
Για 28.000 κοινές επιχειρήσεις στη Μαγνησία είναι επιφορτισμένοι 5 ελεγκτές, ενώ για 7.000 περίπου μικρά και μεγάλα οικοδομικά έργα που πρέπει να ελεγχθούν απασχολούνται σε όλο το Νομό άλλα τόσα άτομα, τα οποία επίσης πρέπει να διευθετήσουν όλες τις εκκρεμότητες που αφορούν στα οικοδομικά ένσημα.
«Ακούμε διαρκώς μεγάλα λόγια για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, όμως επί της ουσίας όλα επαφίενται στο φιλότιμο και την ευσυνειδησία του προσωπικού. Εάν πράγματι ήθελαν οι κυβερνήσεις να λύσουν το Ασφαλιστικό και να γίνουν βιώσιμα τα ταμεία δεν είχαν παρά να ασχοληθούν σοβαρά με το μεγάλο πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής» επισημαίνει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΙΚΑ κ. Κουτσούκος.
[πηγή: Ταχυδρόμος]

Δεν υπάρχουν σχόλια: