Κυριακή, 4 Σεπτεμβρίου 2011

Αποχωρήσεις 152.000 υπαλλήλων από το ΔημόσιοΝέο χαράτσι στο Δημόσιο και αποχωρήσεις 152.000 υπαλλήλων τα επόμενα χρόνια ετοιμάζουν η κυβέρνηση και η τρόικα. Η εξοικονόμηση πόρων στον δημόσιο τομέα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα και των εκπροσώπων της τρόικας. Ο κ. Ρέππας ξεκαθάρισε ότι θα γίνουν «ρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους» και ότι το νέο μισθολόγιο θα συνδεθεί με το νέο βαθμολόγιο στο Δημόσιο. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν τα εξής καυτά θέματα:


- ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. Η αναλογία 1:10 για το 2011 τηρείται με προσοχή, με διπλό στόχο να αποφευχθεί η δημοσιονομική κατάρρευση, χωρίς όμως να επιτραπεί η λειτουργική κατάρρευση του κράτους.

- ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ. Τηρείται ο κανόνας της μείωσης κατά 50% σε σχέση με το 2010. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται ότι εξοικονομείται μεγαλύτερο ποσό από αυτό που είχε τεθεί ως στόχος.

- ΑΥΞΗΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ. Το μέτρο του διευρυμένου ωραρίου στο Δημόσιο κατά δυόμισι ώρες την εβδομάδα εφαρμόζεται και δημιουργήθηκε σύστημα συνεχούς ελέγχου των υπουργείων για την τήρησή του.

- ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ με ανάλογη μείωση μισθού και χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών έως πέντε χρόνια. Πέραν του νόμου, έχουν εκδοθεί και οι σχετικές εγκύκλιοι για την ορθή εφαρμογή του μέτρου.

- ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΦΕΔΡΕΙΑ. Ο υπουργός Οικονομικών και ο κατά περίπτωση υπουργός με Κοινή Υπουργική Απόφαση θα καταλήξουν πώς θα διαμορφωθεί το νέο τοπίο με τους καινούργιους φορείς και θα καθορίσουν το πλεονάζον προσωπικό. Αμέσως με αξιολόγηση του ΑΣΕΠ θα δοθεί σειρά προτεραιότητας σε αυτό το πλεονάζον προσωπικό για να διεκδικήσει μία θέση στο Δημόσιο σε ποσοστό 10% και σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε ποσοστό κατά 30%. Το σχετικό Π.Δ. είναι έτοιμο.

- ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ - ΠΡΟΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΩΣ ΤΟ 2015. Ο προγραμματισμός του υπουργείου προβλέπει 152.000 λιγότερους υπαλλήλους με αποχωρήσεις. Αφορά 112.000 τακτικό προσωπικό και 40.000 έκτακτο προσωπικό.

- ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. Μέχρι τώρα η δημοσίευση ήταν τριμηνιαία. Στις 9 Σεπτεμβρίου θα έχουμε τα στοιχεία Ιουλίου - Αυγούστου 2011 και από 30 Σεπτεμβρίου θα ισχύσει σε μηνιαία πλέον βάση η ροή των στοιχείων.

- ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ - ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία ενταγμένη στην αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, αφού περιλαμβάνει ουσιαστική αξιολόγηση των υπαλλήλων και διευκόλυνση της κινητικότητας στο Δημόσιο με ανοιχτές διαδικασίες. Επιπλέον, από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών προωθούνται ρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους.

- ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ. Στη βελτίωση της δημόσιας διοίκησης αποσκοπεί και το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο, που περιλαμβάνει ολοκλήρωση των πειθαρχικών διαδικασιών σε τακτή προθεσμία, έλεγχο από αξιόπιστα Πειθαρχικά Συμβούλια, στη σύνθεση των οποίων δεν μετέχουν συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι και επιβολή ποινών που αντιστοιχούν στο βάρος του παραπτώματος.
πηγή : Espressonews.gr ,madata

Δεν υπάρχουν σχόλια: