Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2011

“Δεν έχω να πληρώσω”

Επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα η οικονομική κατάσταση για χιλιάδες νοικοκυριά, που πλέον εκτός από τις έκτακτες εισφορές, δεν έχουν να πληρώσουν ούτε τις τράπεζες . Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Το Εθνος, σε 40 χιλιάδες υπολογίζονται οι οικογένειες στην Ελλάδα, που αδυνατούν να καταβάλλουν τις δόσεις των δανείων τους.


Μόνο μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περισσότερες από 30 χιλιάδες αιτήσεις πτώχευσης ιδιωτών, στο πλαίσιο του νόμου περί ρύθμισης οφειλών υπερχεωμένων νοικοκυριών. Το 30% από αυτές, αφορά δημοσίους υπαλλήλους.

Σε πρώτο στάδιο οι ιδιώτες που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, προσπαθούν να κάνουν "κούρεμα" του χρέους τους προς τις τράπεζες, μεσω διακανονισμών. Αν οι τράπεζες δεν κάνουν αποδεκτό το αίτημά τους – κάτι που συμβαίνει στο 25% των περιπτώσεων- , η υπόθεση οδηγείται στα δικαστήρια, τα οποία τελευταία έχουν εκδώσει αποφάσεις που δικαιώνουν ανέργους και συνταξιούχους.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, προκύπτει η πλειονότητα των δικαστηρίων δέχεται την αδυναμία πληρωμής, εκδίδοντας αποφάσεις διακανονισμού των χρεών σε μικρότερο ύψος από το οφειλόμενο.Τέσσερις στις δέκα αιτήσεις ωστόσο απορρίπτονται.

Σε μια ιστορική απόφαση μάλιστα η οποία δημιουργεί νέα δεδομένα, το Ειρηνοδικείο Λάρισας, διέγραψε το 100% των χρεών άνεργης δανειολήπτριας προς τράπεζα (26.179,65 ευρώ)

Με την εφαρμογή του νόμου οι τράπεζες αναμένεται να σβήσουν χρέη ύψους 2,5 δισ. ευρώ για το 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: