Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011

Αποχή των δικηγόρων την Πέμπτη και Παρασκευή

Με ομόφωνη απόφασή του σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, αποφάσισε την αποχή των μελών του από τα καθήκοντά τους αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή 6 και 7 Οκτωβρίου.
Σε ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου τονίζεται ότι ο δικηγορικός κόσμος αντιτίθεται ευθέως σε πρακτικές που αντίκεινται στο Σύνταγμα, στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και στην κοινή λογική.


Οι δικηγόροι αποδοκιμάζουν την πρακτική των συστηματικών «διαρροών» του υπουργείου Δικαιοσύνης, σχετικά με τις προθέσεις μεταφοράς δικαστηριακής ύλης σε όργανα που δεν διαθέτουν το θεσμικό βάρος, που απαιτούν ύψιστες νομικές διατάξεις για την εκδίκασή τους. Υποστηρίζουν δε ότι η πρακτική αυτή πλήττει καίρια, αν όχι διακωμωδεί, το θεσμό της κοινωνικής διαβούλευσης, που συχνά επικαλείται η Πολιτεία.
Ο Δ.Σ.Β. καθιστά σαφές ότι οι καινοφανείς «νομοθετικές πρωτοβουλίες» του υπουργείου Δικαιοσύνης, όχι μόνο βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και τον ΚΠολΔ, αλλά συμβάλλουν στην επίλυση του επικαλούμενου προβλήματος (υπερφόρτωση Δικαστηρίων κλπ.), που υποτίθεται ότι θα αντιμετωπίσουν και πέραν αυτού, εμφανίζονται να πριμοδοτούν κλασικά κλειστά επαγγέλματα, σε βάρος του κατεξοχήν απελευθερωμένου δικηγορικού επαγγέλματος - λειτουργήματος.
«Στο πλαίσιο αυτό επιστρέφουμε στο ακέραιο τους χαρακτηρισμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης που αναφέρεται σε συντεχνιακή αντίληψη των προβλημάτων της Δικαιοσύνης και καλούμε την πολιτεία σε ειλικρινή διάλογο με την ηγεσία του Δικηγορικού σώματος, ώστε να αντιμετωπιστούν τα υπάρχοντα χρόνια προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης», επισημαίνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου.
Καταλήγοντας ο Δ.Σ.Β. υπογραμμίζει ότι ουδόλως οι δικηγόροι είναι υπεύθυνοι για τα φαινόμενα αρνησιδικίας τα οποία και στηλιτεύει, όμως είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί τον θεσμικό ρόλο των μελών του, στα πλαίσια του κράτους δικαίου, που δεν συμβιβάζεται με τις πρακτικές του υπουργείου, που οδηγούν το νομικό πολιτισμό της χώρας σε άτακτη οπισθοδρόμηση απονομής της Δικαιοσύνης, από φορείς που δεν δύνανται και δεν νομιμοποιούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: