Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2011

Αυτοτραυματίζονται οι εθισμένοι,... στο Ίντερνετ έφηβοι

Τραβάνε τα μαλλιά τους, χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο, προκαλούν εγκαύματα στο σώμα τους. Όχι, δεν πρόκειται για αντιδραστική συμπεριφορά βρεφών, αλλά για συμπτώματα που εμφανίζουν οι έφηβοι που είναι εθισμένοι στο Ίντερνετ.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι ο εθισμός στο Ίντερνετ προκαλεί άγχος, νευρικότητα, κακή διάθεση και χαρακτηρίζεται πλέον ως βασικός παράγοντας για συμπεριφορές αυτοτραυματισμού.


Οι ερευνητές από την Αυστραλία και την Κίνα παρακολούθησαν τη συμπεριφορά 1.618 εφήβων, ηλικίας 13 έως 18 ετών, από την επαρχία Γκουανγκντονγκ της Κίνας, και κατέγραψαν περιπτώσει κατά τις οποίες οι νεαροί χτυπούσαν τον εαυτό τους, έβγαζαν τα μαλλιά τους, ή προκαλούσαν εγκαύματα στο σώμα τους.
Οι ειδικοί τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ένα τεστ για να διαπιστωθεί ο εθισμός τους στο Ίντερνετ, που θεωρείται πλέον ψυχική νόσος με συμπτώματα ανάλογα με άλλους εθισμούς.
Από το τεστ διαπιστώθηκε ότι περίπου το 10% των μαθητών παρουσίαζαν συμπτώματα ήπιου εθισμού στο Ίντερνετ, ενώ το 1% είχε βαρύ εθισμό.
Τα παιδιά μάλιστα που είχαν ήπιο εθισμό είχαν 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να βλάψουν τον εαυτό τους, σε σύγκριση με εκείνα που δεν θεωρούνται εθισμένα, δήλωσε ο δρ Λόρενς Λαμ, από το Πανεπιστήμιο Notre Dame της Αυστραλίας.
Οι έφηβοι που θεωρούνται ήπια έως σοβαρά εθισμένοι στο Διαδίκτυο είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες, σε σύγκριση με τους μη εθισμένους εφήβους, να αυτοτραυματιστούν, σχολίασε ο καθηγητής Λαμ, που συνεργάστηκε με καθηγητές από το πανεπιστήμιο Σαν Γιαν-Σεν, της κινεζικής επαρχίας Γκουανγκτζού.
«Τα τελευταία χρόνια, που υπάρχει μεγαλύτερη προσβασιμότητα στο Ίντερνετ στις περισσότερες ασιατικές χώρες, ο εθισμός στο Διαδίκτυο γίνεται ολοένα και σοβαρότερο ψυχικό πρόβλημα μεταξύ των εφήβων», επισήμαναν οι ερευνητές.
Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Injury Prevention».

Επιμέλεια: Γιάννης Δεβετζόγλου, gdevetzoglou@dolnet.gr
tanea 

Δεν υπάρχουν σχόλια: