Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011

Είδος πολυτελείας αποτελεί πλέον το πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή του οποίου κυμαίνεται από τα 93 έως τα 97 λεπτά του ευρώ το λίτρο.

Τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος αποτυπώνουν με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο τις επιπτώσεις της παρατεταμένης ύφεσης στην πραγματική οικονομία.Πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός ότι η κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης έχει μειωθεί το τελευταίο δίμηνο έως 50%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο ενώ υπάρχουν περιοχές όπου η κατάσταση είναι πραγματικά εφιαλτική.

Για παράδειγμα στο Νευροκόπι Δράμας από τους 650 καταναλωτές μόνο οι 10 αγοράζουν πετρέλαιο θέρμανσης ενώ στην Αττική το ποσοστό της μείωσης φτάνει το 25%. Έτσι, αρκετοί πολίτες προκειμένου να ζεσταθούν, ειδικότερα στην περιφέρεια, είτε κόβουν μόνοι τους ξύλα είτε αγοράζουν για να λειτουργήσουν τις ξυλόσομπες τους.

Η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο εφιαλτική από του χρόνου οπότε και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα ανέβει στο 1,50 ευρώ ανά λίτρο, λόγω της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το ντίζελ κίνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του 2012 προβλέπει την είσπραξη επιπλέον φόρων 269 εκατ. ευρώ από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2012.

Οι βενζινοπώλες, ωστόσο θεωρούν ότι ο στόχος αυτός δε θα επιτευχθεί καθώς δεν πρόκειται να σημειωθεί η κατανάλωση των 620.000 χιλιόλιτρων. Οι επιπτώσεις στον κλάδο των βενζινοπωλών είναι οδυνηρές. Ήδη έχουν κλείσει 1.100 πρατήρια ενώ άλλα 500 έχουν βάλει πωλητήριο χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν βρει αγοραστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: