Translate

Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου 2012

ΚΑΥΓΑΔΕΣ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ: Πότε κάνουν καλό και πότε κακό; Plus: 4 tips για να τσακωθείς σωστά…


Άλλες φορές για σοβαρό λόγο κι άλλες για το απόλυτο τίποτα…
Εδώ που τα λέμε -και σύμφωνα με τους ειδικούς πάντα- το να μην καυγαδίζεις καθόλου και ποτέ με τον σύντροφό σου είναι ανησυχητικό!

Δεν υπάρχει ζευγάρι που δεν τσακώνεται… Άλλες φορές για σοβαρό λόγο κι άλλες για το απόλυτο τίποτα… Εδώ που τα λέμε -και σύμφωνα με τους ειδικούς πάντα- το να μην καυγαδίζεις καθόλου και ποτέ με τον σύντροφό σου είναι ανησυχητικό! Το ίδιο ανησυχητικό όμως είναι κι όταν τείνουν να γίνουν ή έχουν γίνει ήδη καθημερινό φαινόμενο.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε δύο ερωτευμένους ανθρώπους κοστίζουν. Σε στεναχωρούν, σε θυμώνουν, σε πληγώνουν. Κι αν μάλιστα είναι από εκείνους που εκσφενδονίζονται βαριές κουβέντες, τότε…

Η ψυχολόγος Ντόρα Μίνου είναι εδώ για να μας πει τι πρέπει να προσέξουμε, αλλά και ποιος είναι ο σωστός τρόπος να τσακωθείς με το αγόρι σου…

ΠΟΤΕ ΟΙ ΚΑΥΓΑΔΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΚΟ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ;
1. “Όταν στόχος δεν είναι η επικοινωνία, αλλά ο ανταγωνισμός.”
Ο ένας προσπαθεί να αποδείξει ότι έχει δίκιο, ότι λέει αλήθεια, ότι λέει το σωστό χωρίς να υπολογίζει τον άλλο. Ο καθένας σκέφτεται την πάρτι του και δεν μπαίνει καθόλου στα πατουσάκια του άλλου. Δεν ακούει και παραβλέπει την αμοιβαία υπευθυνότητα. Το “εγώ” υπερτερεί.

2. “Όταν το ζευγάρι ξεφεύγει από το θέμα για το οποίο προέκυψε η σύγκρουση.”
Δηλαδή… ξεκινά ο καυγάς για το “χ” θέμα και ξαφνικά στην κουβέντα και στον τσακωμό επανέρχονται προβλήματα, καταστάσεις, πρόσωπα, παράπονα από το παρελθόν. Το ζευγάρι δεν μένει στο “τωρινό θέμα”, αλλά επεκτείνεται στο “τότε που…”, “εκείνη που…”

3. “Όταν μετά από μια σύγκρουση, δεν ακολουθεί μια διεργασία στην οποία εκφράζονται συναισθήματα πόνου, θυμού, λύπης.”
Κι έτσι, οι δύο σύντροφοι αποκτούν απωθημένα και κυρίως θυμό. Θυμό, ο οποίος θα βγει ανεπεξέργαστος στη συμπεριφορά -ως παθητική ή ενεργητική επιθετικότητα σε ανύποπτο χρόνο. Αυτό είναι που θα προκαλέχει την απόσταση ανάμεσα στο ζευγάρι.

4. “Όταν ο καυγάς δεν οδηγεί σε μία πραγματική συμφωνία, αλλά σε έναν επιφανειακό συμβιβασμό που συνοδεύεται από έναν θρίαμβο αυτού που δεν υποχώρησε.”
Δεν υπάρχει ουσιαστική προσέγγιση, δεν βελτιώνεται η σχέση, έχουμε επανάληψη τέτοιων καταστάσεων και τελικά διάρρηξη της σχέσης.

5. “Όταν υπάρχει ο φόβος της τίμιας υποχώρησης.”
Γιατί κάποιος, ίσως και οι δύο θεωρούν την υποχώρηση πλήγμα για το προσωπικό γόητρο, απώλεια.

ΠΟΤΕ ΟΙ ΚΑΥΓΑΔΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ;
Καταρχάς, να διευκρινίσουμε πως όταν ένα ζευγάρι δεν τσακώνεται καθόλου δεν σημαίνει ότι είναι και ευτυχισμένο. “Η έλλειψη καυγάδων πολλές φορές υπονομεύει τη σχέση” σημειώνει η ψυχολόγος Ντόρα Μίνου. “Κλονίζει την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και στον άλλο, οδηγεί στη μοναξιά και διαστρεβλώνει το νόημα της πραγματικής συμβίωσης”

Με λίγα λόγια, οι συγκρούσεις “χρειάζονται” σε μια σχέση αρκεί να τις χρησιμοποιήσουμε ως μέσο και αφορμή για να αποφύγουμε πρόσκαιρους συμβιβασμούς.
“Η θετική σύγκρουση είναι τίμια και αντικειμενική, όχι κακοήθης, ενοχοποιητική και σκληρή. Η τίμια μάχη οδηγεί στην αυθεντικότητα της σχέσης και στην ισοτιμία.” Ενώ οι βρισιές, οι άσχημοι χαρακτηρισμοί, οι κατηγορίες και η προσβολή πληγώνουν ανεπανόρθωτα και τον άλλον και τη σχέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: